Att köpa en bostad är en dröm för många, men allt fler har börjat inse att det kanske inte kommer bli mer än en dröm, då bolånegivarna är väldigt restriktiva med att dela ut bolån till någon som inte kan bevisa en fast månadsinkomst. Dock håller den bilden på att förändras, då många långivare har börjat anpassa sina bolån efter en ny tid.
I dagens samhälle är det många som jobbar utan fast anställning och unga bostadsköpare är den gruppen där det är mest vanligt att inte ha en fast anställning. Antingen jobbar man på vikariat, provanställning eller projektanställning. Många arbetar även på provision och har inte en fast timanställning som gör det enkelt att räkna ut eller garantera en jämn och fast inkomst.
Långivare har sakta men säkert börjat inse att arbetssituationen i samhället har förändrats och därför har de börjat anpassa sina bolånekrav efter den nya situationen. Att ansöka om bolån utan heltidsanställning går bra hos väldigt många långivare idag, jämfört med för 10-15 år sedan.
Trots det kan det vara svårt att bli beviljad ett bolån, så här nedan kommer lite allmänna tips och information om vad man bör tänka på innan man ansöker om sitt första bolån.
Börja i rätt ända och slipp ett avslag på bolånet
Det är viktigt att du förbereder dig innan din bolåneansökan och att du börjar i rätt ända. Många börjar med att leta efter en bostad de vill ha, men det är inte säkert att det är den bostaden man har råd med. Om man gör misstaget att fastna för en bostad innan man vet om man har råd med den, kan man nästan räkna med att bli besviken när bolånegivaren ger avslag på bolåneansökan.
Ta din budget och bolåneansökan på allvar – det gör långivaren
Det är mycket att tänka på när man ska ansöka om bolån, men utgå ifrån hur långivaren tänker, så slipper du avslag och besvikelse. Följ dessa steg och lyckas bättre med din bolåneansökan:
- Börja med att skapa dig en uppfattning om din ekonomiska situation. Tänj inte onödigt mycket på budgeten bara för att du kan – lägg dig hellre lite lägre, så att det finns utrymme för ekonomiska svårigheter. Bolånegivaren räknar nämligen inte bara på bolånekostnaderna, utan även alla omkostnader som tillkommer med en bostad, så som eventuell månadsavgift till bostadsrättsföreningen, el, internet och levnadskostnader.
- Hur mycket sparpengar har du? Du måste nämligen själv punga ut med 15% av bostadspriset och det är även något som avgör hur dyr bostaden får bli. Utöver det ska du klara en förhöjd räntesats på ca 7-10% varje månad.
- Kan du bevisa din inkomst och ekonomiska ansvarstagande? Lönebesked eller liknande stärker dina chanser för ett bolån, samt att du inte har några betalningsanmärkningar.
- När du har räknat ut hur långt din budget kan sträcka sig kan du ansöka om lånelöfte från långivare. Ansök gärna hos flera och jämför bolåneränta, men undvik allt för många ansökningar, då en UC tas för varje gång och riskerar att dra ner din kreditvärdighet. Ett alternativ är att träffa långivaren personligen istället.
- När du fått ett lånelöfte är det fritt fram att börja leta bostad i din prisklass, gå på visningar och därefter ansöka om bolånet.
Lycka till!